Operationalizarea platformei e-Lac – ABA Prut-Barlad

Compania a participat la operationalizarea sistemului informatic e-Lac in cadrul proiectului de cercetare Proactive operation of cascade reservoirs in extreme conditions (floods and droughts) using comprehensive decision support systems. Case study: Jijia Catchment, eveniment ce s-a desfasurat la Agentia Bazinala de Apa Prut-Barlad, Iasi, in data de 20 septembrie 2016. Membrii consortiului au sustinut, in cadrul conferintei de lucru, prezentari ale realizarilor stiintifice si tehnice in tematica proiectului. Compania DUK-TECH, partener de cercetare in cadrul proiectului, a expus interfata de lucru a platformei e-Lac si functionalitatile acesteia, vizand utilizatorul final (factor de decizie in procesele din zona gospodaririi apelor).

Produsul functioneaza ca un Sistem Suport Decizie, oferind informatii actualizate asupra starii sistemului din punct de vedere hidrologic, urmand ca in urma interpretarii automate a acestor date sa genereze optiuni de decizii posibile pentru diferite scenarii de functionare si exploatare a lucrarilor hidrotehnice existente in cadrul bazinului hidrografic Jijia.

Componenta DSS e-Lac cuprinde trei interfete de lucru: Harta GIS, Tabloul de bord si Panoul de Control.map


Harta GIS

Harta GIS permite reprezentarea si vizualizarea datelor in context geografic, obtinute prin conexiunea la servicii web dedicate, coroborate cu date stocate local. Explorarea interactiva a hartii se realizeaza prin intermediul controalelor de navigare, marire, si micsorare a hartii, afisarea scarii numerice si grafice a hartii, afisarea interactiva a coordonatelor cursorului.

Functionalitatile aplicatiei GIS prezentate in cadrul conferintei de lucru includ: selectarea datelor si vizualizarea atributelor asociate elementului selectat, afisarea prognozei evolutiei hidrografelor de nivel si de debit al apei in cadrul unei animatii, vizualizarea sectiunii transversale in nodurile de calcul cu afisarea nivelului curent al apei pe profil, posibilitatea definirii nivelului de relevanta a unei anumite sectiuni in functie de interesul economic si afisarea cu prioritate a acesteia in tabelul cu avertizari ale depasirii cotei malurilor, indicatia geografica cu privire la locatia nodului unde malul a fost depasit, vizualizarea hartilor de inundabilitate successive in cadrul unei animatii privind evolutia prognozei, vizualizarea modificarii variabilelor sistemului in scopul luarii deciziilor de exploatare a lacurilor de acumulare si a polderelor.
dashboard


Tablou de bord

Componenta Tablou de bord furnizeaza imaginea de ansamblu a sistemului cu informatii referitoare la lacurile de acumulare, in vederea luarii deciziilor de operare a rezervoarelor. Tabloul de bord permite accesarea rapida a celor mai importante informatii referitoare la variabilele de stare ale sistemului fizic prin folosirea elementelor grafice tridimensionale de tip con (lacuri de acumulare) si cilindru (poldere), care permit aproximarea vizuala a volumului stocat si cel disponibil pentru atenuare, afisarea graficelor de nivel in lacul de acumulare si de debit afluent, respectiv defluent, afisarea grafica si tabelara a prognozei unde va fi redata evolutia favorabila sau defavorabila a starii sistemului.
controlPanel


Panou de control

Componenta Panou de control furnizeaza o imagine de ansamblu asupra intregului sistem in vederea luarii deciziilor de exploatare a acumularilor. Panoul de control cuprinde informatii cu precadere legate de baraje si echipamentele hidromecanice cu care sunt echipate acestea (descarcatorii de ape mari de la lacurile de acumulare, respectiv de la poldere) si controale de GUI prin care se pot seta operatiunile care urmeaza a fi efectuate la stavile. Panoul de control cuprinde optiunea de generare automata/manuala a scenariilor de interventie si de executie a acestora. Prin simularea automata sistemul genereaza momentul (data si ora) si gradul de deschidere a golirilor de fund (2 scenarii: deschis, ½ deschis), iar utilizatorul urmareste evolutia prognozei pe tabloul de bord. Prin simularea manuala, utilizatorul are posibilitatea de a alege momentul si tipul deschiderii golirilor de fund la nivelul fiecarei acumulari si de a genera subscenarii de resimulare, care vor fi retrimise la componenta de modelare hidraulica.


 

← Back home

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
It's only fair to share...